Articles

Case Studies

Door Skin Case Study
Milan Jara
February 2019
Millis & Main Apartments Clubhouse Decorative Wall
Milan Jara
February 2019

 

How long did it take to install?
Less than a day.

Who completed the installation?
The product was installed by a contractor – very simple to do with J- trim.

How did you come up with the design?
This accent wall in this apartment clubhouse is part of a larger space consisting of a concrete floor, painted wood work, numerous glass windows and transoms, and contemporary furniture and lighting. We were in search of a rich accent wall material to enliven the space and create a strong focal point. Vinyl wallcovering was not an option, as we desired more texture and drama. MirroFlex was the perfect solution for this space, as it gives the appearance of a rich metal without the cost that would come with the “real thing.”

Were there any challenges? 
The ceiling height is close to 10’ tall, and our design required a seamless appearance. The fact that many offerings in MirroFlex are available in the larger 10’ high size was a big asset.

What was the end goal?
As part of the design of the overall apartment community, design consideration is limited by budget. MirroFlex gave us the look we were after at a fraction of the cost!

Why did you choose this product ?
Aesthetic and cost.

Would you use it again?
Of course!

Any other comments?
Proud to be a supporter of a Greensboro manufactured product and a fellow Greensboro-based company!

Cincinnati Renaissance Hotel
Milan Jara
February 2019

In downtown Cincinnati stands the historic Bartlett Building – designed and built in 1901 by famed architect Daniel Burnham. Once the tallest building in Ohio, this Neoclassical-style 19-story tower has gone through many transformations, eventually taking its place on the U.S. National Register of Historic Places.

In 2013, after being vacant for 3 years, Columbia Sussex bought the building and Renaissance Hotels agreed that it would be the perfect place to design a boutique hotel for a vibrant city such as Cincinnati. It now features 323 rooms with upscale amenities, contemporary design, and beautiful views of downtown.

Challenge:
Renaissance Hotels are known for their interest in regionalism as well as enhancing and respecting the history of older buildings. Cauhaus Design was hired to help transform the historic structure into a dynamic, modern hotel. As the main focal point of the design, Robert Laschever and Tobin Schermerhorn from Cauhaus Design decided to play off of the banking history of the Bartlett building in order to create and tell its story.

When asked how the team formed their idea, Laschever enthusiastically recalls, “In the basement is the most phenomenal vault and vault space I’ve ever seen. There is a beautiful 8’ diameter round vault door and the room is lined with incredible, metal safety deposit boxes – that was the inspiration.”

Using the vault room as the design foundation, Cauhaus Design looked for fun and creative ways to tell the banking story throughout the hotel. For one of the more humorous design elements, they decided that each restroom could look like a vault. “Walking into the stalls in the restroom would be like walking into a safe room containing safety deposit boxes.”

Solution:
Cauhaus Design knew that in order to give a realistic appearance of a vault door, they had to find a company that could provide durable, high-quality custom graphics on a metal substrate. To bring their vision to life, they contacted Fashion Architectural Designs, an ATI distributor, to find the perfect solution. Fashion Architectural Designs knew exactly what to recommend – ATI’s Fusion process, which fuses an image with the substrate surface.

Cauhaus Design and ATI worked together to create a graphic which featured a combination dial and bolts to mimic the look of a vault door which was fused onto ATI’s Mill Satin Aluminum substrate. The metal substrate was perfect for the high-traffic environment and the graphic is an unmistakable clue into the hotel’s history. To continue the design, tiles lining the walls inside the restroom look like deposit boxes, completing the vault effect.

Laschever also points out that the doors are also evocative elements that make guests curious about the building’s past and its story. He says, “It’s a wonderful educational insight into the history. It’s also playful and fun and everyone seems to love it.”

PRODUCT

Fusion Wall Panels / Door Panels

FORMULA

Custom Art + Mill Satin Aluminum

DESIGNER / BUILDER

Cauhaus Design

CATEGORYFusion , Hospitality Design , Specialty Surfaces , Wall Panels

Springfield Elementary - Custom Wall Imaging
Milan Jara
February 2019

The nature-inspired design for Springfield Elementary in Charleston, South Carolina reinforces our instinctive biological connection with nature, nurturing the health and well-being of the students.

Who completed the installation?
We had a team of contractors for the installation.

How did you come up with the design?
The design was a collaboration with the architect, photographer, and designers.

Were there any challenges? 
It was our first time working with this material but we encountered no issues. We were happy with the outcome.

What was the end goal?
To install a mural inside this school that effectively brought the outside in for the students to enjoy.

Why did you choose this product from ATI?
We were excited about ATI’s Fusion program and the ability to combine our custom art with a choice of durable substrates. LuxCore™ was specified by the architect for this project because it offers second-surface imaging, making it extremely durable in high-traffic areas.

Would you use it again?
Yes, we were very happy with the outcome of this project!

PRODUCT

Fusion Wall Panels / Mural

FORMULA

LuxCore™ Plus + Custom Art

DESIGNER / BUILDER

Image Resource Group

CATEGORYCommercial Design , Education , Fusion , Wall Panels